bahan-bahan: (mengikut urutan)
1 sudu besar mentega
untuk karamel/gula hangus,
5 sudu besar gula
3 sudu besar air
untuk puding,
telur 6 biji
3/4 cawan susu pekat manis
1 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
cara-cara:
1. sapu mentega pada bahagian dalam loyang.
2. panaskan gula dgn air di bawah api yg sederhana. kacau berterusan hingga gula hangus keperangan dan naik bau. tutup api.
3. tuang gula hangus ke dalam loyang dan ketepikan.
4. nak bat puding plak. blend telur sehingga KEMBANG (guna blender, sonang keja).
5. masukkan susu pekat, air dan esen vanilla bersama telur tadi. blend sehingga sebati.
6. tuang sebatian ke dalam loyang dan kukus hingga masak
bole di makan ketika panas atau sejuk. blender tu basoh leklok, jangan ada bekas bau cabai, belacan mahupun bawang lagi. pelik jadinya hahaha
rupanya begini. presentasi yg teruk tapi sedap.aku rasa bagi org yang tak suka telur/susu mungkin tak suka makan ni.
tak yah kukus grill panggang kukus grill panggang pun.. baibai
sedapnya..lelehan saliva melampau ;P
ReplyDeletesi gemokkk
Deletewooow... pq... hg da jd chef ke? smpai ader org tgk gmbr pum dah adr lelehan saliva... haha.. bravo2.... wink33
Deletehehee xtau.. gambar xcantik pum :PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
Deletewaahh.. da lama x buat pding karamel.. >,<
ReplyDeletehuwahuwa..senang ja kan nak bat. tp karamel tu kna pandai kontrol api lak nnt gula keras
Delete